Помощта за Украйна ще продължи, това е консенсусна политика на

...
 Помощта за Украйна ще продължи, това е консенсусна политика на
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Светът завива към дясната и консервативна политика

 
Помощта за Украйна ще продължи, това е консенсусна политика на републиканци и демократи Край на програмата " Байдън " Климатичната суматоха и джендър идеологията през океана умират Струва ми се, че се върви към сформиране на държавно управление Демократите не са разгромени, междинният избор не е лакмус за президентския, споделя шефът на " Центъра за съвременна политика " доктор Борислав Цеков в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 
-->
 

- Г-н Цеков, целият свят очакваше с боязън междинните избори в Съединени американски щати. Републиканците в действителност реализираха триумф в Камарата. За Сената борбата е по-оспорвана. Накъде водят резултатите?

- Да, в действителност, сполучливи избори за Републиканската партия. Те ще получат болшинството в долната Камара. И както предвидиха всички съществени организации и анализатори оттатък океана, висящият въпрос до последния миг ще бъде кой ще има болшинство в Сената. Към момента има паритет, само че и двете партии имат късмет да получат болшинство - по един сенатор преднина. Това ще зависи от изхода на изборите в Аризона и щата Джорджия. Като за Джорджия сигурно се обрисува да има втори тур, който ще се организира на 6 декември.

Иначе за Сената и двете партии резервираха позициите си, като демократите съумяха да извърнат щата Пенсилвания - там завоюваха сенатор на мястото на досегашния републикански сенатор. А пък републиканците са на път да компенсират това със продобиване на Невада, която до момента беше синя. Иначе на щатско равнище се резервира превъзходството на Републиканската партия. Мнозинството от Съединени американски щати и по-голямата част от популацията там ще продължи да живее в щати, които са ръководени от Републиканската партия.

- Тези избори се чакаха с толкоз огромен интерес, освен тъй като са междинни, само че и се счита, че това е оценката за ръководството както на Джо Байдън, по този начин и на демократите. С този резултат каква е тя?

- След като демократите губят позиции, губят болшинство най-малкото в долната Камара, явно това демонстрира отрицателна оценка за гласоподавателите на политиката на Джо Байдън и на Демократическата партия. Дори социологическите изследвания, които бяха оповестени от ляво-либерални медии като CNN, демонстрират едно доста необятно, даже достигащо до 70% от гласоподавателите отрицание в една или друга степен за политиката на Байдън. Така че изрично има разлюляване на позициите на тази администрация.

Едно ново болшинство в едната или в двете камари поставя завършек на политическата стратегия на Джо Байдън и на демократите. Ще постави завършек на всички ляво-либерални екстремизми, и на климатичната суматоха, и на джендър идеологията. И, несъмнено, на това необмислено харчене, което е присъщо по принцип на Демократическата партия, и разрастването на държавната администрация.

- Как ще се отрази това на външната политика на Америка. Чухме Доналд Тръмп, че желае мигновено да стартира смяна на позицията на Съединени американски щати по отношение на Украйна във войната с Русия в посока на преустановяване на финансирането и изпращането на оръжие. Така ли ще стане?

- Не. Това са по-скоро тълкования, които се вършат тук, в Европа, вземайки отзиви на представители на Републиканската партия, които обаче са малцинство в самата партия. По същия метод има такова малцинство и в Демократическата партия, което подлага на критика политиката на своята партия.

Това, което би трябвало да се знае, е, че и все още това, което Съединени американски щати дават и като политическа и икономическа поддръжка на Украйна е консенсусна политика и на двете партии. Няма очакване тази консенсусна линия да бъде разрушена. Разбира се, ще има нюанси. Те са свързани с това, че болшинството в Републиканската партия упорства за доста по-ясен надзор върху самата американска администрация и върху Белия дом, които са ангажирани с даването на тази помощ.

Но от политическа позиция да се приказва за евакуиране на американската поддръжка за Украйна е нереалистично. Защото - давам единствено един процедурен, в случай че щете, мотив - Законът за " Lend-Lease ", на който се основава военно-икономическата помощ за Украйна, не може да бъде анулиран с нормално болшинство единствено от едната партия. На Сената ще бъдат нужни най-малко 60 гласа, т.е., единодушие и на двете партии. Но и от политическа позиция някаква радикална, основна смяна не може да се чака.

- А може ли да се чака коренно пренастройване на американския гласоподавател към кандидат-президента на Републиканската партия, неспособност на Байдън да завоюва последващи президентски избори и значи ли всичко това, че ще забележим кандидатурата за втори мандат на Доналд Тръмп?

- Лошият резултат на демократите ще усили натиска върху Джо Байдън да не се кандидатира, макар че той даде знаци, че има подготвеност да го направи. От друга страна, в Републиканската партия ще се чуят и то напълно законни гласове, съгласно които успеха е могла да бъде много по-мащабна и които ще се опитат да употребяват тези резултати като трамплин за друга кандидатура отвън тази, каквато е всеобщо обвинена - на Доналд Тръмп.

Има такива гласове. Те са свързани с евентуалната кандидатура на губернатора на Флорида Рон ДеСантис. В момента той е на върха на славата си с доста солидното си показване във Флорида. Но като цяло само от персоналното решение на Доналд Тръмп ще зависи дали той ще се включи в предизборната конкуренция за президент през 2024 година или ще отстъпи мястото на Рон ДеСантис. Подкрепата за Тръмп е голяма и в Републиканската партия, и отвън нея. По-малко от 1/3 от тази поддръжка има Рон ДеСантис.

Това, което чуваме от Доналд Тръмп като поръчка, или косвени дейности, които сочат, че той има твърди планове да се кандидатира, е и брандирането на неговия персонален аероплан към този момент с предизборните знаци, и особената интензивност на всички, свързани структури в набирането на средства в предизборната акция, и неговото заявление, което той направи в деня преди междинните избори, че на 15 ноември ще направи значимо изказване, с което в действителност се чака да разгласи кандидатурата си.

Веднага желая да кажа обаче, че междинните избори не са лакмуса за един президентски избор, тъй като те и по американска традиция нормално се печелят в едната или в двете камари от опозиционната партия на Белия дом. В случая това е Републиканската. Но това не значи автоматизирано летящ старт за президентските избори.

Виждайки в този момент, въпреки и триумфа на Републиканската партия, въпреки всичко и мощното показване на демократите - те не са претърпели погром, губят с малко - демонстрира, че през 2024 година изборите ще бъдат доста комплицирани и от в този момент е мъчно да се предвижда техния резултат. Особено, в случай че не знаем коя е кандидатурата на Демократическата партия. Защото едни ще бъдат изборите с Джо Байдън, напълно други с някоя друга кандидатура.

- Много избори се организираха в доста страни и ръководещите елити в тях радикално се трансформираха. Това значи ли, че светът взема някакъв завой и в каква посока?

- Завоят, който се взема, е към дясно-консервативна политика. Това е единствено началото на този завой и е натурален ход на политическия цикъл, тъй като ляво-либералните екстремизми в действителност хвърлиха света в доста турбулентни придвижвания.

Помним и това, което се случи и по време на пандемията с прекаляването с локдаунни ограничения, което унищожи доста стопански системи. Тази разлика проличава изключително ясно в Съединени американски щати, където консервативните щати, които не прилагаха такива ограничения, са в положително икономическо положение. И назад - демократичните, които прилагаха локдауни, наложителни маски, наложителни имунизации, претърпяха доста съществени вреди. А пък заболеваемостта от Коронавирус беше съвсем идентична с тази в консервативните щати.

Заедно с това виждаме и ляво-либералната политика, обвързвана с климатичната суматоха. Чухме даже, че Организация на обединените нации, водена от тази политическа линия, предлага страните да отделят 2 трлн. $ за някакви такива климатични политики. Всичко това естествено провокира опозиция и други причини, други идеологически възгледи. Според мен политическият цикъл сега стартира да се балансира от отляво-либерално-екстремно състояние, преминавайки към центъра.

- Дали тази обща атмосфера в света ще обърне и негативизмите в нашия политически живот, ще се стигне ли до съставянето на държавно управление?

- Струва ми се, че се върви към съставянето на държавно управление, тъй като е видно, че и смяната, която идва в Съединени американски щати и, популярност богу, няма нищо общо с тази " смяна ", която ние изживяхме тук с това корумпирано ръководство, обвързвано с държавното управление на Кирил Петков, сигурно в някаква степен ще постави спирачки на ляво-либералните обединения и в Европа, и по-конкретно в България.

Но същинската смяна за нашия район, който огромна част от републиканците в днешно време и особено в екипа на президента Тръмп, когато става дума за Източна Европа, е именуван " страната на Сорос ", ще пристигна, когато има смяна в Белия дом. Защото действителните механизми са в президентската институция във Вашингтон. Докато в този момент резултатът от междинните избори в Съединени американски щати, да, ще стъписат до известна степен клиентелата на Демократическата партия в Европа. Но същинската смяна, това, което може да докара нова политика, ще бъде смяната в Белия дом.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР